Saturday, October 23, 2010

aku menghancurkan dapur...!

bihun kung fu....! ak msk sndri nie.. wlwpown rsa agk twr cuz 1st time ak try.. tp rsa dpt dcver oleh lada yg hmpr sku btol ak ltk.. hhahah... ak try msk nie cuz abg ak ska mkn... so try2 je la.. wlawpon twr, tp sdp kowt... ahahhaha.. msok bkul angkat sndri.. ak dpt rsepi nie dr internet.. tp kuey teow pnya.. ap ssh? ak tkr je dgn bihun.. uhuhuh.. spe yg nk try la ley gna resepi nie....
Bahan - bahan

Bahan A (Kuah)
2 ulas bawang putih
4 gelas air
3 sudu tepung jagung
Isi ayam , udang, sotong (ikut suka)
Sayur (ikut suka)
Garam (Secukup rasa)


Bahan B ( Kuey teow celup telur )
1 paket kuey teow
3 biji telur (ikut kesesuaian)

Cara - cara
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan 4 gelas air. Tunggu hingga mendidih.
3. Masukkan ayam, udang, sotong, sayur dan garam secukup rasa, biarkan sehingga masak.
4. Bancuh tepung jagung dengan air sedikit sahaja dan tuangkan ke dalam kuah tadi ,
tunggu hingga kuah menjadi pekat. Siap.
5. Gaulkan kuey teow bersama telur dan gorengkan pada minyak panas.
6. Sedia untuk dimakan.

+chef faizah+

1 comment: